tirsdag 7. desember 2010

Stemmer fra dagens demonstrasjon



Tano er medlem i den nasjonale organisasjonen for urfolk og kommer fra delstaten Tabasco. Han sitter i en buss med en plakat av Evo Morales. Jeg slår av en prat.

Hvorfor kom du til Cancun? spør jeg han. 
Tano: Jeg kom hit fordi jeg er mot forurensningen og CO2 utslippene som de industrialiserte landene produserer. Jeg er for miljøet og Moder jord. I Tabasco har vi sett ødeleggelser av naturen hvor hydrauliske demninger som blir feilstyrt fører til oversvømmelser i lokalsamfunnene. Presidenten og staten styrer disse og bryr seg ikke om lokalsamfunnene. 

Hvordan kan vi løse klimakrisen? 
Løsningen er styresettet. Vi må forandre systemet og få presidenter og regjeringsjefer som har røtter i folket. Som kjenner til grasrota og den sosiale kampen. I Mexico kan det være mulig men vi må organisere oss. 

Tio Torres kommer fra Mexico City og er med i organisasjon mot et veiprosjekt kalt SuperVia i en bydel av Mexico City. Han bor for tiden i en permanent okkupasjon/leir (plantón) for å hindre utbyggingen av denne "Super-Veien" som kommer til å ramme 80-100 familier. Jeg spør han de samme spørsmålene. 

Hvorfor kom du til Cancun og hvordan vi kan løse klimakrisen? 
Tio: Jeg kom til Cancun for å se hvordan vi kan påvirke/legge press på regjeringer for å løse klimakrisen. Jeg ville også bli kjent med folk som bryr seg om miljøet så vi kan begynne å gjøre noe nå for å redde jorden. Regjeringene må høre på oss for vi er i ferd med å gjøre slutt på denne planeten. Dette gjelder både oss og politikerne- Det gjelder oss alle. 

Løsningen ligger ikke hos politikerne . Vi må organisere oss og kreve at de stopper ødeleggelsen av miljøet. Ansvaret ligger også hos hver enkelt av oss. Alle må gjøre sin del for å redde miljøet så naturen kan gjenvinne sine krefter. Vi må fortsette denne kampen også etter Cancun-toppmøtet! 

Juan Lugo Hernandez kommer fra delstaten Hidalgo og er fra organisasjonen CNPA-MM ( Confederación Nacional de Productores de Maiz de Mexico- Den nasjonale konføderasjonen av meksikanske maisprodusenter)som protesterer mot et multinasjonalt selskap i deres område som slipper ut kloakk og gift i naturen. Dette har ført til en stor ødeleggelse av nærmiljøet og sykdommer blant voksne, i tillegg til deformasjon i nyfødte. 

Juan: Vi er kommet til Cancun så folk kan få informasjon om det som skjer i vårt nærmiljø. Vi vil knytte kontakter og vise regjeringen at vi ikke vil ha deres kapitalistiske system. Vi vil at regjeringen erkjenner de skadene de har gjort. 

Løsningen som vi foreslår er et økologisk sykehus for miljøskader på planter, dyr og mennesker. Vi vil at regjeringen lager sosiale programmer for bønder som er affektert av miljøskader og utnyttingen av jordens ressurser. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar