lørdag 4. desember 2010

Direkte fra The International Farmers Movement forumet

Jorden selges ikke! Ordene runger i Via Campesina forumet. "La tierra no se vende, se ama y defiende! Ikke selg jorden, elsk og forsvar den!" Slagordet er velkjent her i Mexico og denne gangen handler det ikke kun om Mexico men også om verden. Bønder og landsbyer i hele verden er blitt utsatt for multinasjonale interesser som har tatt fra de jord og mat suvereniteten. Mange nasjonale & internasjonale sosiale og bondeorganisasjoner er ankommet Cancun det siste døgnet. Karavanen har reist i flere dager for å komme fram. Akkurat nå pågår forumet. Flere nasjonale organisasjoner snakker om problemer i lokalsamfunn gjennom hele Mexico.
Karavanbusser parkert utenfor forumet


Jeg og min venninne har hentet noen fra urbefolkningsgruppen Wixarika, Jalisco ut fra Klimalandsbyen og til dette forumet. Klimalandsbyen  så langt har vært en fiasko.  "Los Wixarikas" føler seg mer hjemme her enn utstilt på en stand i en Klimalandsby som et "folklore show" som de selv sier det. Klimalandsbyen er myndighetenes offisielle begivenhet for å sette klimaspørsmål på agendaen men få har vært interessert. Dessuten er det mange multinasjonale selskaper som står på stand og viser hvor mye de har gjort for miljøet. Som for eksempel Coca Cola. Det blir  mot sigende når de fleste vet at Coca Cola har ødelagt flere lokalsamfunn med sine store fabrikker. Det Coca Cola ofte gjør er å utføre en massiv utvinning av grunnvannet i de lokalsamfunnene hvor de setter opp sine fabrikker. Dette fører til vannmangel blant lokalbefolkningen. Eksempler på dette fins over hele verden.  Akkurat nå snakker flere personer fra Oaxaca i Sør Mexico om problemer med multinasjonale selskaper som kommer og tar jorden fra lokalbefolkningen for å tjene sine interesser. Jeg skal høre litt mer også vil jeg skrive om noen av de lokalproblemene som blir tatt opp på dette møtet.
Velkommen til det globale forumet for livet, miljø og sosial rettferdighet

Hvem er Via Campesina: En autonom internasjonal organisasjon av bønder, små og mellomstore produsenter, urfolk, kvinner, ungdommer og menn fra landsbygden. Organisasjonen ble etablert i 1993 i Belgia etter en verdenskonferanse om bønders rettigheter. Hvert 4 år holder de en verdenskonferanse og deres fremste mål er å bygge opp  solidaritet og samhold blant småbruker organisasjonene for å fremme likestilling, sosial rettferdighet, bevaring av jord, frø og andre naturressurser, mat suverenitet og en bærekraftig landbruksproduksjon basert på små og mellomstore produsenter. Deres slagord for denne forumet er :" Campesinos y Campesinas. Enfriamos el planeta". Bønder ( kvinner og menn). Vi kjøler ned jorden! La oss globalisere kampen, la oss globalisere håpet!
Cochabamba avtalen- mye bedre for deg og for jorden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar