mandag 6. desember 2010

Når skal Cochabamba avtalen bli tatt seriøst?


For den meksikanske presidenten Calderon haster det med å få til en avtale på papiret.Til tross for at dette møte er en annonsert fiasko allerede før det begynte så prøver forhandlingsledere å komme til noen små avtaler som kan vise til deres seriøsitet når det gjelder å løse klimakrisen. I går ble det utarbeidet et forslag  om at utdanning angående miljøet skal være obligatorisk i skoler. I dag intensiveres forhandlingene om CO2 – fangst og lagring. I meksikanske medier snakkes det om en før -avtale om CO2 fangst og lagring som skal konkretiseres når miljøvernministre kommer fra flere land i morgen. Ellers snakkes det om en mulig forlengelse av Kyoto-protokollen. Japan ha allerede sagt at de ikke vil underskrive en forlengelse av denne protokollen. 
Cochabamba- bedre for deg og for jorden
På den andre siden av Cancun i forumet til Den internasjonale bondeorganisasjonen Via Campesina har mange organisasjoner blitt hørt i disse tre dagene siden forumet begynte . Nasjonale og internasjonale konflikter på grunn av multinasjonale selskaps utnytting av jord, vann og vindressurser er blitt tatt opp.  Forslag er blitt lagt frem for å jobbe videre for å gi bønder, urbefolkning og internt fordrevne en mulighet til å drive økologisk og bærekraftig jordbruk. Som de selv sier: Vi små og mellomstore produsenter bruker 80 ganger mindre energi de store multinasjonale selskapene.
Noen av forslagene som er blitt lagt frem men ikke blitt konkretisert i en uttalelse ennå er :
a)Å bygge opp en sterkt internasjonal bevegelse for å kjempe sammen mot kapitalismen som system. Forandre systemet, ikke klimaet.
b)Nei til REDD + programmet. Trær skal ikke brukes for inntjening av co2-kvoter og utnytte urfolks land og ressurser.
c) Politikerne må ta hensyn til Cochabamba-avtalen som består av følgende punkter. Her et lite sammendrag.
1.     De velstående landene må redusere sine Co2 gasser med 50 % og  forplikte seg til målbare mål av utslippsreduksjonen som vil hjelpe oss til å returnere konsentrasjoner av klimagasser til 300 deler per million, og dermed begrense økningen i den gjennomsnittlige globale  til en maksimum på 1 ° C.   
2.     Menneskeheten konfronterer et stort dilemma: fortsette på den kapitalistiske vei plyndring og død, eller å velge veien til harmoni med naturen og respekt for livet.
3.     Den ”falske” København-avtalen gav de velstående landene muligheter til å opprette falske avtaler om å redusere Co2 utslippene. Dette vil føre til en økning av den globale temperaturen med 4 ° C.   
4.     Stater må respektere urfolks rettigheter for å møte klimautfordringene. Statene bør gi rettslig anerkjennelse til krav over territorier, landområder og naturressurser for å aktivere og styrke urfolks tradisjonelle levesett.
5.     En internasjonal klima-og miljø domstol. Den skal opprettes med den juridiske kapasitet til å dømme og straffe stater, industri og folk som utnytter naturen til egen vinning eller provoserer  klimaendringer.
6.     En global folkeavstemning  om klimaproblemet og løsninger. En universell  erklæring av rettighetene til Moder Jord, og behovet for å endre gjeldende kapitalistiske system.

7.     Et "Global People's Movement for Moder Jord" trenger å bli opprettet, basert på prinsippene om respekt for mangfoldet av opprinnelse og visjoner blant sine medlemmer

Evo Morales, ALBA og bønder over hele verden har uttrykt skuffelse over at  politikerne og forhandlingslederne ikke en gang har vurdert denne avtalen. 
Debattene fortsetter her i Via Campesina leiren som de sikkert gjør i Moon Palace også. Vinden er sterk i Cancun. Det blåser i  plakater og telt som aktivister har satt opp over hele leiren. Mange håper vinden vil blåse liv i politikernes leir også. Det kan virkelig trengs for å redde dette klimatoppmøtet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar