søndag 5. desember 2010

"Mexico kommer til å bli C02 kvote trafikanter"!


Andres Barreda fra Asamblea Nacional de Afectados Ambientales


Et av temaene som ble diskutert i går var om vertslandet sin manglende vilje til å redde sitt eget land når det gjelder både klima og sosial rettferdighet. Karavanene som ankom Cancun i går kveld er et symbol på den styrken vi kan få til for å forandre systemet sa en av lederne, Andrés Barreda for  organisasjonen” Nasjonal forsamling for ofrene for natur/miljøkatastrofer”. Han reiste med karavanen gjennom 4000 km, 17 delstater hvor av de stoppet i 22 byer for å snakke med folk i områdene. De fikk høre om konflikter og problemer angående miljøet i 180 lokalsamfunn. Denne karavanen ble arrangert av Via Campesina etter en konferanse holdt i USA i august. Det er viktig å jobbe sammen for å få til slike karavaner og en styrke til å motstå de som sitter med makten og gjør ingen ting. Det de først og fremst vil  informere om her i Cancun er  om Mexicos og for øvrig andre lands manglende vilje til å gjøre noe konkret for miljøet.  De vil visualisere  problemene og  lovbruddene som staten Mexico gjemmer for resten av verden.
Mexico lever i en nasjonal katastrofe på grunn av frihandelen. Ødeleggelse av mat suvereniteten, arbeidsledighet, immigrasjon, narkovold og ødeleggelse av miljø suvereniteten er bare noen av problemene som ikke blir tatt seriøst nok av den meksikanske stat. På overflaten ser alt bra  men det er det ikke. Frihandelen har tvunget Mexico til å bøye under for de trans nasjonale selskapene og følge det de bestemmer.
Mexico er det landet som har underskrevet flest frihandel avtaler i verden.  Andres Barreda sier at Mexico er inne i en kapitalisme krise. (Det er for øvrig de fleste land) Kapitalistsystemet fungerer ikke hvis vi skal ha en forandring og redde planeten.
Mexico er også blant de 8 landene som vil lide mest under den globale oppvarmingen.
Det som skjer er at Mexico  ikke vil ha nok tiltak for å redusere sin egne utslipp, men setter USA først på grunn av deres krav og regler. ” Vi kommer til å bli Co2 kvote trafikanter for USA hvis vi fortsetter slik” sier Barreda ( akkurat som nå men som narko trafikanter) Mexico har mulighet til å produsere mye energi men dessverre ser det ut som om de kommer til å produsere denne for USA.
”Vi må stoppe ”immigrant diareen ” til USA, privatiseringen av land, neoliberalismen og kapitalismen. Vi kan kun forandre denne virkeligheten ved å forandre det politiske regimet, bygge et internasjonalt nettverk med internasjonale solidariske organisasjoner, forandre den politiske kulturen og korrupsjonen.” Andres Barréda avslutter med å si at en eventuell ny avtale kommer til å bli en avtale mellom kriminelle. De velstående landene tar ikke hensyn til grasrotbevegelsene, urbefolkningen og de fattige i byer/land. De ser kun kapital. Ikke tro på Mexico, ikke tro på det grønne fondet. Det er en farse . Mexico og presidenten vil gjerne at Cancun forhandlingene skal bli vellykket. Mexicos gode navn og rykte står på spill. Men for sivilsamfunnet er det navnet og ryktet allerede tapt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar