tirsdag 7. desember 2010

Mobilisering i Cancun

I dag gikk den største marsjen mot COP16 her i Cancun. 4-5000 aktivister kjørte med buss til en del av hovedfartsinnveien til Cancun og derifra gikk de mot Moon Palace. Tre-fire kilometer fra hotellet der politikerne holder til var det som ventet politi. Politiet hadde stengt veien med barrikadegjerder . Via Campesinas pasifistiske marsj realiserte et møte ikke langt unna politiet. Aktivister fra forskjellige organisasjoner tok bilder av seg selv sammen politiet ( en ny form for turisme i Cancun? Ta bilde sammen med politiet? :)) Andre danset , gav blomster og holdt performance som Jesus foran politiet. Politiet ble underholdt  denne ettermiddagen.

Vi marsjerte i 3-4 timer på hovedinnfartsveien. Aktivister fra Bolivia, Taiwan, Danmark, USA, Nederland, Hellas, Haiti, Cuba marsjerte sammen med meksikanerne i denne marsjen mot COP16 og deres "falske løsninger". Via Campesina har i disse dagene kritisert de rike landene for deres manglende vilje til løsning og til å høre på andre alternative løsninger. I mediene snakkes det om fremskritt i forhandlingene. Jeg leser i norske aviser at Solheim er skuffet over USA sin manglende vilje til avtaler. Kina virker mer positiv enn på lenge. Flere presidenter har avlyst sin reise. Jens og Erik er på plass.  Isbreer i Sør Amerika smelter raskt. Men hva vil konklusjonen bli på lørdag? Viljen til å kjempe mot systemet og den kapitalistiske utnyttingen av urfolk, småbønder og fattige er stor i Via Campesina leiren.



Evo Morales kommer kanskje til forumet på fredag. Mange uttrykte sin støtte til han og Cochabamba-avtalen. "Evo er en ekte president for han kommer fra folket på grasrota. Han kjenner til vår kamp og er den eneste som vil møte oss. Flere burde vært som han så vi sammen kan løse klimakrisen. Dette er vår jord også" sier Juan fra Oaxaca som er kommet til Cancun for å knytte kontakter og være med i en global bevegelse for klimaet og mot de rike landenes utnytting av de fattige og ødeleggelsen av miljøet.
Den eneste provokasjonen i demonstrasjonen var på slutten av marsjen da aktivister løp mot barrikadene med en oppblåsbar hammer, et symbol på knusing av barrikadene. De kastet hammeren over på den andre siden der politiet ventet med flere hundre politifolk.

Men alt gikk rolig for seg og vi reiste tilbake til Via Campesina leiren. I morgen fortsetter forumet og jeg må dessverre reise tilbake til der jeg bor ( Cuernavaca) men jeg følger med møtet via radio og oppdaterer fortløpende. Det blir spennende å se hvilken konklusjon av Cancun-møtet politikerne og Via Campesina kommer med på lørdag. Skuffelsen preger både aktivister og politikere så vi kan kanskje konkludere allerede med at det har vært nok et tilbakesteg for verden her i badebyen Cancun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar