torsdag 2. desember 2010

Skuffelse så langt men det fins håp!

Mediebildet av Cancun så langt er en rekke skuffende nyheter. Hittil har ikke dialogen vært optimal og pessimismen merkes i mediebildet og på de forskjellige arenaene hvor aktivister, organisasjoner og lokale er. De tre viktigste temaene som ennå ikke er blitt lagt på dialogbordet er: Forlengelsen av Kyoto-protokollen, finansiering til utviklingsland og redusering av CO2 utslippene. Christina Figueroa, FN´s sekretær og forhandlingsleder for klimatoppmøtet sier til pressen forhandlingene er kompliserte. Denne helgen forventes det at flere statsledere ankommer Cancun. I lokalavisen Por Esto! i Cancun bekreftes presidentene Hugo Chavez, Evo Morales og Eduardo Correa til møtet. Forhåpentligvis kan disse sette farge på Cancun og presse gjennom Cochabamba-avtalen som ble forhandlet fram i Bolivia.

I april, 2010 var mer enn 30.000 aktivister samlet i Cochabamba, Bolivia, for en alternativ klimaavtale for å beskytte Moder Jord. Avtalen kartla et alternativ for å redusere CO2 utslipp, en reell bærekraftig sosial og økologisk utvikling, og tilbud om bistand til land i Sør som er mest rammet av klimaendringene. Men så langt har ikke Cochabamba-avtalen blitt tatt opp. Evo Morales er skuffet over møtet så langt og sier at dette møtet er en kamp mellom kapitalismen og livet. Han skal møte nasjonale og internasjonale miljø-aktivister på tirsdag i Via Campesina sin leir. 14 busser frakter aktivistene fra Mexico City og de ankommer i morgen. Reisen som er på 1700 kilomer omfatter flere stopp i byer langs veien. Miljø-aktivistene sier de er skuffet over statslederenes manglende interesse for dette møtet og er glad for at Evo Morales i det minste tar seg tid til å møte dem i Cancun. De sier også at et av de viktigste temaene er å få de velstående landene til å redusere sine utslipp med 50 % i stedet for å legge ut Co2 kvoter på et marked som kun øker inntjeningen til multinasjonale selskaper.

Jeg håper Cancun klimatoppmøtet vil ta seg opp den siste uken for ellers blir resultatet verre enn i København. Nok et år er gått siden København men forhandlingene er like kompliserte. Strategier for å oppnå avtaler har feilet. I 16 år har forhandlingene pågått, hvor mange år skal til for å få til en bærekraftig avtale? Jeg er ikke optimist i dag men håper og tror på at dette møtet skal føre til noen gode og godkjente forslag. Det er skuffende å se at så få statsledere har kommet til Cancun. Noen venter med å ankomme til de siste dagene av møtet. De kommer til innspurten og underskriver avtaler som de mest sannsynlig ikke holder seg til i det lange løp. Ingen (bortsett fra Evo Morales) vil møte aktivister og organisasjoner der hvor de holder til. Hvorfor kan ikke dette møtet være mer åpent? Svaret blir bare skuffende. Distansen mellom aktivister og de som sitter med makten er for stor. Politistyrkene er klar for å slå ned ethvert opprør. Demonstrasjonen som er planlagt den 7 desember vil nok heller ikke politikerne få med seg. Om bare flere kunne være litt som Evo som møter folket der de er så hadde kanskje distansen mellom makten og folket blitt kortere. Men det skjer nok ikke, i hvert fall ikke i Mexico. President Calderon sørger for en enda lengre distanse med politiets tilstedeværelse på hvert hjørne i Cancun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar