"Cancun-avtalene"
Cancun gav oss kanskje ikke en sterk, ny og bærekraftig avtale. Men noen byggestener til fremtiden har den definitivt gitt de 194 landene som var med på dialogene i Cancun. Vil dette gagne de fattige landene ? Hvem vet? Bare fremtiden vil vise. Jeg oppsummerer her "Cancun-avtalene" som det har blitt kalt i media. Etterpå vil jeg legge ved Via Campesina erklæringen som en motpart til disse "Cancun-avtalene".
FNs konferanse om klimaendring i Cancun endte lørdag med å vedta en ”pakkeløsning” som plasserer regjeringer over hele verden i en sterkere posisjon på veien mot en reduksjon av CO2 gasser i fremtiden. Den støtter også tiltak om klimaendringer i utviklingsland. FN var fornøyde med ”Cancun-avtalen” og gratulerte President Calderon med møtet.
"Cancun gjorde dette arbeidet. Flammen av håp har blitt tent, og troen på at den multilaterale prosessen om klimaendringer og at den kan gi resultater har blitt restaurert, sa Christiana Figueres, FN´s forhandlingsleder under Cancun-toppmøtet. Hun sier videre: Nasjonene har vist at de kan jobbe sammen under ett tak for å oppnå enighet om en felles sak. De har vist at konsensus på at en åpen og inkluderende prosess kan skape muligheter for alle".
FN lanserte en rekke tiltak og institusjoner for å beskytte sårbare mennesker som lever i fattigdom fra klimaendringer. En må fordele pengene og teknologien som utviklingsland trenger for å planlegge og bygge sin egen bærekraftig framtid. De ble også enige om å lansere konkrete tiltak for å bevare skog i utviklingsland, og dermed øke fremdriften.Tilsvarende, innså de at landene må jobbe for å holde temperaturøkningen på under to grader og sette opp en klar tidsplan for gjennomgang og sikre at global handling er hensiktsmessig for å møte effektene av klimaendringene.
Hva innebærer avtalen i Cancun?
1) Målene for industrialiserte land ble offisielt anerkjent under en multilateral prosess. Disse landene vil skape planer og strategier for lav karbon utvikling og vurdere den beste måten å gjøre dette på, blant annet gjennom markedsmekanismer, og ved å rapportere sine lagre hvert år.
2) Tiltakene i utviklingsland for å redusere utslippene ble offisielt anerkjent i de multilaterale prosessene. Det blir etablert et register for å relatere og registrere avbøtende tiltak i utviklingsland med finansiering og teknisk support fra de industrialiserte landene. Utviklingsland publiserer fremdriftsrapporter hvert annet år.
3) Partene som møttes i Kyoto-protokollen ble enige om å fortsette forhandlingene for å fullføre sitt arbeid og sikre at det ikke blir noe gap mellom den første forpliktelsesperioden og den andre perioden i traktaten.
4) ”Clean Development Mechanism” i Kyoto-protokollen er blitt styrket for å oversette flere store investeringer og teknologi i miljøvennlige og bærekraftige prosjekter for å redusere utslippene i utviklingsland.
5) Partene lanserte en rekke tiltak og institusjoner for å beskytte sårbare mennesker i klimaendringer og for å fordele penger og teknologi som utviklingsland trenger for å planlegge og bygge sine egne bærekraftig framtid.
6) Beslutningene omfattet også totalt 30 milliarder dollar som en ”rask start finansiering” fra industrialiserte land til støtte for tiltak mot klimaendringer i utviklingsland fram til 2012 og har til hensikt å øke med $ 100 milliarder dollar i langsiktige midler fram til 2020.
7) Når det gjelder finansiering av klimatiltak, etablerte avtalen en utforming av et grønt fond med lik representasjonandel fra utvikling og industriland.
8) Etablere en ny "Rammer for tilpasning av Cancun" for å tillate bedre planlegging og gjennomføring av tilpasningsprosjekter i utviklingsland gjennom økt finansiering og støtte.
9) Regjeringer ble enige om å fremme tiltak for å redusere utslippene fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland med støtte til teknologi
10) Øke teknologi samarbeid for å støtte tiltak angående tilpasning og utslippsredusering.
Neste møte avholdes fra den 28 november til den 9 desember i Sør Afrika.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar