søndag 5. desember 2010

Endelig protester ute i gatene

Da var det endelig duket for en mobilisering ute i Cancuns gater. Den internasjonale bondeorganisasjonen- Via Campesina gikk først i marsjen som varte i 3 timer. Det var en rolig marsj. Det eneste som skapte litt sinne blant demonstrantene var politiets tilstedeværelse med kameraer. Det er vanlig at politiet filmer demonstrasjoner i Mexico. Det som var litt uvanlig var at politiet i full uniform gikk inn i marsjen og filmet.
Politiet ble "jaget" ut av marsjen ved at en titalls fotografer sirklet seg rundt de og tok bilder av de som paparazzi fotografer.

Politiet ble blendet av "paparazzifotografene" i demonstrasjonen


Marsjen var preget av organisasjon og pasifistiske demonstranter. Slagord ble ropt mot COP16. Marsjen gikk til inngangen til Zona Hotelera ( hotellsonen hvor alle de store hotellene befinner seg). Her ble det holdt en hyllest til Lee Kyung Hae, en Sør Koreansk bonde som begikk selvmord akkurat på dette stedet i under protestene mot WTO-møte ( Verdens Handelsorganisasjon) som ble holdt i Cancun i 2003. <Han skrev et brev like før sin død hvor han skrev : "Ukontrollerte multinasjonale selskaper og et fåtall store medlemmer av Verdens handelsorganisasjon leder en uønsket globalisering som er umenneskelig, miljø ødeleggende, bonde-drepende og udemokratisk". Mange ble sjokkert over selvmordet da sør-koreansk jordbruk ble sett på som en suksesshistorie. Men sannheten var at sør koreansk landbruk har opplevd en fraflytting av landsbygda, selv forsyning av mat har sunket til tross for at det produseres mer enn tidligere. Multinasjonale selskaper har tatt over mye av jordbruksproduksjonen og latt småbønder miste jord og livsgrunnlag. Dette er historier en hører hele tiden her i dette alternative forumet. Jordbrukskonflikter, fraflytting av bygder og mangel på mat til egen selvforsyning. Lee Kyung Hae er blitt et symbol på bønder i kamp mot de multinasjonale interessene over hele verden. Etter denne hyllesten gikk marsjen tilbake til Via Campesinas hovedkvarter og campen for aktivistene som kom med karavanene. Senere i ettermiddag begynner paneldebatter med spennende deltagere fra Bolivia, Honduras, India, USA og Mexico.
Lee Kyung Hae- symbolet på kampen for bønders rettigheter





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar