tirsdag 30. november 2010

Alternativt- en farse?



Solen steker i varme Cancun og vi er på jakt etter informasjon. Informasjon om hva som skjer men det er ikke lett i en by som drukner i hoteller, store kjøpesentre og folk som bryr seg lite om klimakonferansen som pågår i deres by. Du merker ikke at noe skjer i denne byen før du kjøer mot Moon Palace i Puerto Morelos, 20 minutter unna sentrum. Du merker politiets tilstedeværelse  da de stopper biler hver 5 km fram til konferansesenteret.  Plan for dagen er å finne en av mest omtalte alternative klimakonferansene, nemlig Klimaforum 10. Men hvor holder denne konferansen til egentlig?  Vi leter fortvilt og ser plutselig en annen bortkommen sjel innimellom byggene. Han presenterer seg som Patrick fra USA, fra Boston. 25 år gammel og den eneste fra sitt Universitet som er i Cancun. Han var i København i fjor og synes at det var lettere å finne frem til hendinger og alternative forum. ”Her står det feil på internett, ingen vet noe som helst og hvor er bussene til Klimaforum for det var lovt !” sier han. Vi tar han med og kjører mot Klimaforum10. På veien passerer vi Moon Palace og Cancunmesse hvor de offisielle møtene og dialogene er.  Vi kjører og kjører forbi den ene politisperringen etter den andre. 
Til slutt ser vi en liten plakat som sier : Klimaforum10 til venstre. Vi fortsetter å kjøre enda lenger, langt innover et jungelområde til vi kommer til et hotell. En polo og countryclub. Her er endelig alternativet . Endelig skal vi møte noen virkelige klimaeksperter og aktivister men når vi ankommer ser vi fort at dette ikke er ”alternativt” i den forstand men i regi den føderale regjeringen.  Det jeg lurer på er hvorfor de la det så langt utenfor Cancun?  Folk finner ikke fram, har ikke mulighet til å komme seg dit, for å campe der ute må en betale 10 dollar per person noe ikke mange aktivister har muligheter til. I dag var det nesten ingen folk og kun få møter. Et om vann i Mexico og et annet om seksuelle rettigheter. Mistanken om at denne klimakonferansen er lagt så langt utenfor allfarvei på grunn av frykt for demonstrasjoner og at Cancun skal bli arena for kamper mellom politi og aktivister, bekrefter symbolsk den distansen det er mellom de som har makt og folket som vil ha en stemme når det gjelder klimaet.
President Calderon vil nok komme ut av møtet med hodet høyt hevet uten vold og med en eller annen avtale i boks. Men politikerne kan ikke distansiere seg fra folk flest. De bør ikke gjøre det. De bør møte dem og ikke distansiere seg. Politikerne vil aldri se eller høre disse "alternative" sjelene.  En boliviansk bonde og representant for urbefolkningen i Bolivia sa til oss i dag: ”De som sitter og snakker sammen i disse møtene bryr seg ikke om oss, urbefolkningen. De kan ikke sitte og si at vi må  tilpasse oss klimaet. Vi vil ikke tilpasse oss. De dreper oss langsomt. Vi lever for Moder Jord som gir oss mat, vi må slutte å forgifte henne. Moder Jord kommer til å straffe de som gjør henne noe vondt, ikke loven for loven kan kjøpes! ”(intervju kommer senere i bloggen).  Dette var dagens stemningsrapport her ifra. Fortsetter i de nærmeste dagene med å oppsøke alternative konferanser/møter for å snakke med grarota.


På torsdag begynner miljø kino festivalen som skal inneholde dokumentarer om miljø,  og problematikken rundt temaet. Spennende prosjekt så får vi se om det er noe stor interesse her i Cancun for dette temaet. Det jeg har sett så langt har vært veldig skuffende ( kun et par dager så jeg har fortsatt mye håp!)  Nå skal jeg se gjennom de offisielle nyhetene. Hvis det blir noe gjennombrudd i forhandlingene skjer det nok ikke før i neste uke. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar