søndag 21. november 2010

Mens vi venter på Cancun




Det er bare en uke igjen til Cancun-toppmøtet og jeg kan allerede merke at politikere føler de må si de er optimistiske foran dette møtet. Dette møtet må bli bedre enn København, det kan i alle fall ikke bli verre. I Mexico er presidenten optimistisk og satser stort på at et av hans forslag ” det grønne fondet” skal få tilslag og bli inkludert i en eventuell avtale. Så kan President Calderon kanskje bli kjent for noe annet enn han som tapte narkokrigen. Kanskje det nye tilnavnet blir ”den grønne presidenten” , noen vil si det passer på han for å si at han er uerfaren men han vil nok like bedre tilnavnet grønn for det han gjør for verdens miljø. President Calderon sier at han er optimistisk foran Cancun men at han ikke har troen på en avtale som blir ”den store klima-avtalen” som alle vil følge i de nærmeste årene. ”Kanskje vi ikke scorer touchdown men vi vil kanskje avansere på banen mot målet og avansere i forhandlingene mot en ny avtale som skal erstatte Kyoto i 2012”. Calderon kom med disse uttalelsene på G20 møtet som fant sted i Seoul denne uken. Der ble landene (inkludert Kina) enig i om at det ikke kan spares på anstrengelsene for å få til en god klimaforhandling.


Kina har rutinemessig uttrykt motstand mot å ta ledelsen i å redusere klimagasser og sier at de ikke kan klandres for den situasjonen verden er i. USA og Kina beskyldte hverandre for å blokkere fremdriften av en avtale før Cancun toppmøtet. USA vil at Kina skal forplikte seg til å redusere sine utslipp og at utviklingslandene til å godta en gransking av deres klimakrav.
Disse to landene holder hele verden i en pausetilstand. Vi sitter på venterommet mens de kan gjøre hva de synes er det beste for deres land, ikke for verden, ikke for menneskeheten. De er store aktører i disse klimaforhandlingene.


President Obama eller kinesiske fremtredende politikere har ikke bekreftet sin ankomst til Cancun. Kanskje er det på grunn av sikkerhetsmessige årsaker eller er det mangel på vilje til å inngå kompromisser som stopper disse to gigantene? Troen på at de skal komme til enighet ligger fjernt i horisonten en uke før forhandlingene starter. Så er det opp til resten av aktørene å foreslå små tiltak som kanskje kan bli bindende eller ikke. Mexicos forslag om det grønne fondet som også Norge var med på å foreslå i fjor er nytenkende men kan det være bærekraftig? Det grønne fondet som  ble foreslått i forkant av København-møtet i fjor er som følger: Modellen innebærer at det etableres et grønt fond for finansiering av klimatiltak i utviklingsland. Midlene skal skaffes fra statlige bidrag og fra auksjonering av utslippskvoter, og antas å ligge på mellom 170-230 milliarder kroner årlig i 2020. Både Mexico og Norge har tidligere fremmet forslag i forhandlingene som kan gi betydelig økning i klimafinansieringen. Den nye modellen kombinerer disse forslagene.


I nyhetene i Mexico skrives det fortsatt om det grønne fondet og optimismen for at det vil bli inkludert i en Cancun-avtale. Meksikanske politikere har troen på at det skal bli en realitet i Cancun, i hvert fall fram til en ny stor avtale blir lagt på bordet. Mexicos ordfører Marcelo Ebrard er optmistisk etter ordførermøtet denne uken hvor det i dag ble signert en avtale om at byer må tas med når viktige beslutninger angående klimaet skal skje. Over halvparten av jordas befolkning lever i byer og forholdene må bedres. Avtalen som ble signert har følgende punkter : a) Forbedre livskvaliteten for fattige i urbane områder b) byene forplikter seg til å redusere klimagassutslipp og de skal fremme tiltak, kampanjer og politikk for å redusere disse utslippene i hensyn til kapasitet og ressurser for å gjennomføre det c) Oppnå bærekraftig transport, kontrollert avfallshåndtering og energi-effektivisering d) Implementere lavkarbon-alternativer for å gjøre tilværelsen grønnere og mer økologisk for de fleste f) Utvikle lokale tilpasningsstrategier for å møte de lokale konsekvensene av klimaendringer g) Oppfordre og stimulere til utvikling av direkte mekanismer som kan finansiere tilpasning og utslippsreduserende tiltak h ) inkludere samfunnet i kampen mot klimaendringer i) søke partnerskap med multilaterale institusjoner og nasjonale regjeringer til lokale klimatiltak j ) Fremme allianser og samarbeid mellom byer, spre budskapet og oppfordre andre ledere til å delta i disse forhandlingene. 138 ordførere underskrev denne avtalen og den skal leveres til FN under Cancun-toppmøtet.


Ellers i Mexico så driver organisasjoner og aktivister med å arrangere konserter i Mexico by for å samle inn penger til reisen til Cancun. Det er en annen god strategi fra statens side : Å legge møtet til Cancun, vel vitende om hvor vanskelig det er for folk flest å komme seg dit. Det er dyrt å fly og å kjøre bil tar 27-30 timer. Cancun har også få innganger fra fastlandet og jeg regner med at kysten er godt bevoktet av den meksikanske kystvakten. En tror heller ikke at demonstrasjonene kommer til å bli så voldelige som i København. Her håper en å få ut budskapet sitt på en pasifistisk måte, så får vi se om det holder.
I Cancun kommer kanskje ikke optimismen til å råde men det er et viktig steg. Målet er en avtale som inkluderer alle land og da kan ikke USA og Kina sitte på gjerdet mens resten av verden jobber for forandring. De store aktørene må komme inn i ”spillet” for hvis vi fortsetter slik kan vi i verste fall tape spillet lenge før vi har begynt å anstrenge oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar