søndag 14. november 2010

En felles faktor - USA




Når ble det akseptabelt å kalle klimaproblemene for en klimakrig? I et innlegg i dagsavisen den 11. november, sammenlignes klimakrigen med narkotikakrigen http://www.nyemeninger.no/alle_meninger/cat1002/subcat1024/thread103841/#post_103841
Dette er ikke heldig for  verken den ene eller andre parten i disse ”krigene”.  Jeg forstår at en vil vise til en forbindelse mellom Mexico, narkotika og klimamøtet siden dette viktige møtet skal avholdes i Mexico, men det blir feil å antyde at verdenssamfunnet er i ferd med å tape narkotikakrigen. Det er ikke ”verdenssamfunnet” som lider tap i menneskeliv, sosiale strukturer, økning i fattigdom, frykt og et stadig ønske om å forlate sitt land for å reise der hvor pengene er: USA – det er Mexico. USA er en felles faktor  for disse ”krigene”. Kanskje er det en klisjé å skylde ”alt” på USA men det er på tide å få øynene opp for denne nasjonens mangel på ansvar i verden og da spesielt når det gjelder både narkokrig og klimakrig. Hva gjør amerikanerne for å få bukt med narkokrigen i Mexico? Jo, de sender mer våpen, ny teknologi og stridsvogner til det meksikanske militæret slik at de kan ”krige” mot narkokartellene. Har den strategien hjulpet? Vil USA egentlig bare feie for egen dør, glemme at det er de som er de største forbrukerne av narkotika og at selve hovedgrunnen til maktkampen mellom narkokartellene i Mexico er smuglerrutene opp til USAs grenser?
Det blir feil å skrive om rusmisbrukere i Mexico og deres ønske om å overvinne narkoavhengigheten når de fleste i Mexico vet at å være rusmisbruker her er ikke det samme som i USA, hvor pengene ligger. Hvor er ansvaret til USA når det gjelder narkotikapolitikk i sitt eget land? Det samme gjelder miljøet. Hvem er de som forbruker mest CO2-kvoter og har mest utslipp av karbondioksidgasser? Jo, USA. Så hva gjør de med det? Lover verden at de skal få ned forbruket - og signerer avtaler? Nei, la verden seile sin egen sjø , la Mexico seile sin egen sjø også. Hvorfor skal USA ta ansvaret? Det jeg lurer på er hvorfor vi lar USA slippe så lett med sine krav og fornektelser om det som skjer i verden.  Den såkalte ”klimakrigen” kan ikke vinnes uten denne viktige allierte som sitter på sin høye hest og forventer alle andre til å ta ansvaret først.
Hjelper virkelig strategien om flere soldater, mer teknologi og mer våpen i Mexico når drapsraten har økt med 100 % hvert år siden President Calderon tok makten? Skal dette bli et tema i Cancun?  Klimatoppmøtet kan ikke unngå å tenke på disse temaene fordi møtet holdes i Mexico. Men er det relevant å sammenligne narko med klima? Er ikke det to helt forskjellige saker? Vi har ikke råd til å tape noen av disse ”krigene” . Mexico har ikke råd til å miste flere menneskeliv, og ødelegge samfunnsstrukturer på grunn av frykt. Verden prøver tilsynelatende  å stå sammen om klimaproblemene.  Hvem står sammen med Mexico i deres kamp? 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar