lørdag 27. november 2010

Kjøp mindre-lev mer




Vi må redusere forbruket for å snu klimaforandringen. Ordene kommer fra en kjent meksikansk forsker José Sarukhán Kérmez. Når han går inn i et auditorium på det Autonome Universitetet i Mexico by ( UNAM) spør han sine studenter følgende: Hvor mange jordplaneter trengs det for at alle i verden kan ha et liv som gir det akkurat det de trenger av mat, hus, vann og andre commodities (uten å forbruke for mye). Svaret : Det trengs 3 jordplaneter for at alle skal ha de grunnleggende behov dekket. Det betyr at alle skal ha minst 3 måltider om dagen. Vi er i dag 6 milliarder 800 millioner mennesker. I 2050 forventes det at vi er 9 milliarder mennesker på jorden. Hvis alle skal ha et verdig liv uten noe luksus må det fire til seks jordplaneter til. Dr. Kermez nevner disse tallene ofte i sine forelesninger. Han gjør dette for å vekke samvittigheten til sine studenter og til andre som hører på hans ord. Han har gjort det i mange år og vil fortsette sier han for det viktigste er at vi tar et oppgjør med hvordan vi selv velger å leve livet vårt. De fleste tenker ikke på avskoging, misbruk av naturressurser , tapet av biodiversitet, degradering av økosystemer og klimaforandring når de er ute og shopper.
Han sier at alt som skjer , det skjer fordi vi krever mer enn det jorda kan gi oss. Han er skeptisk til klimaskeptikerne og sier at de mest sannsynlig forsvarer andre interesser (økonomiske etc.) og at de er dårlig informert. De vil ikke innse at jorda og klimaet er i forandring og at vi må gjøre noe nå for å bedre den krisen jorden befinner seg i.

Det viktigste han gjør og hva han mener andre kan gjøre er å være informert og å spre budskapet. Han kritiserer USA fordi til tross for at de har mange flere forskere på temaet og er mer avansert i teknologi o.l enn Mexico så informerer de ikke på samme måte som de meksikanske forskerne. Her sier han at Mexico ligger lenger framme med å spre budskapet enn USA. Folket i Mexico vil gjerne vite, vil gjerne gjøre noe men da må også politikerne med og informere i alle samfunnslag og legge det til rette for at folk kan være mer miljøbevisste.
Hvis samfunnet ikke får vite hvor alvorlig dette er og hvor fort det kan bli verre så ser jeg ikke hvordan vi kan løse dette. Det må startes store informasjonskampanjer og lobbyvirksomhet med regjeringen og med industrien. Vi bør være bevisste når vi kjøper og tenke på hva vi egentlig trenger. Dr. Kerméz sa en gang på en konferanse at vi trenger kun tre par sko. Vi må virkelig spørre oss om vi trenger fire par joggesko eller fem par støvler etc. Sko-eksempelet er et symbolsk tema. Hva vi bør spørre oss selv hver gang vi er ute og handler er : Trenger vi virkelig å ha så mange ting ? (oversatt deler av intervju/El Universal, Mexico)

Det er ikke lett å forandre handlevaner når mange bruker shopping som en slags ”hobby” og som terapi. Hvor mange shopper kun det en trenger der og da? Ikke mange vil jeg tørre å påstå. Når julen nærmer seg er forbruket høyt og folk bryr seg lite om hvor mange ting de kjøper i denne sesongen. ” Vi skal jo kose oss” ikke sant? Det er ikke noe feil i å kose seg nå før jul eller i juletiden ( eller resten av året).  En bør bare være bevisst på hvor mye en egentlig trenger og kanskje gi symbolske gaver til folk som virkelig trenger det i stedet for en ipod til. Jeg tror neppe at tre par sko er målet for nordmenn eller folk i resten av verden som har mulighet til å kjøpe det de vil. Det er kun et symbolsk eksempel for å si stopp og tenk! Har du sko( klær,leker,ting) til overs som du ikke bruker, gi de til Frelsesarmeen, Fattighuset og andre organisasjoner som gjør en innsats for de mindre heldige i Oslo-kulden. ( Norge-kulden).

Black Friday i USA er et annet eksempel på handelsstanden metode for å selge mer. Det er den offisielle dagen for juleshopping i USA ( en mnd før!!) og butikkene åpner tidligere og tilbudene florerer for at du skal kjøpe mer av det du ikke trenger. Ironisk nok faller denne dagen etter Thanksgiving dag som er en dag som feires for å takke den innhøstingen Moder Jord har gitt oss ( eller i moderne tid, takke for familie,venner, god helse etc.) Moder Jord vil ikke gi oss mye mer hvis ikke vi forandrer handlevaner. I dag er det dessuten : BUY NOTHING DAY- KJØP INGENTING DAGEN. Klarer du å gjennomføre en slik dag? Dette var dagens hjertesukk fra Dr. Kerméz og undertegnede som ser flere og flere falle inn i ”forbrukerformye” boblen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar