tirsdag 30. november 2010

Alternativt- en farse?



Solen steker i varme Cancun og vi er på jakt etter informasjon. Informasjon om hva som skjer men det er ikke lett i en by som drukner i hoteller, store kjøpesentre og folk som bryr seg lite om klimakonferansen som pågår i deres by. Du merker ikke at noe skjer i denne byen før du kjøer mot Moon Palace i Puerto Morelos, 20 minutter unna sentrum. Du merker politiets tilstedeværelse  da de stopper biler hver 5 km fram til konferansesenteret.  Plan for dagen er å finne en av mest omtalte alternative klimakonferansene, nemlig Klimaforum 10. Men hvor holder denne konferansen til egentlig?  Vi leter fortvilt og ser plutselig en annen bortkommen sjel innimellom byggene. Han presenterer seg som Patrick fra USA, fra Boston. 25 år gammel og den eneste fra sitt Universitet som er i Cancun. Han var i København i fjor og synes at det var lettere å finne frem til hendinger og alternative forum. ”Her står det feil på internett, ingen vet noe som helst og hvor er bussene til Klimaforum for det var lovt !” sier han. Vi tar han med og kjører mot Klimaforum10. På veien passerer vi Moon Palace og Cancunmesse hvor de offisielle møtene og dialogene er.  Vi kjører og kjører forbi den ene politisperringen etter den andre. 
Til slutt ser vi en liten plakat som sier : Klimaforum10 til venstre. Vi fortsetter å kjøre enda lenger, langt innover et jungelområde til vi kommer til et hotell. En polo og countryclub. Her er endelig alternativet . Endelig skal vi møte noen virkelige klimaeksperter og aktivister men når vi ankommer ser vi fort at dette ikke er ”alternativt” i den forstand men i regi den føderale regjeringen.  Det jeg lurer på er hvorfor de la det så langt utenfor Cancun?  Folk finner ikke fram, har ikke mulighet til å komme seg dit, for å campe der ute må en betale 10 dollar per person noe ikke mange aktivister har muligheter til. I dag var det nesten ingen folk og kun få møter. Et om vann i Mexico og et annet om seksuelle rettigheter. Mistanken om at denne klimakonferansen er lagt så langt utenfor allfarvei på grunn av frykt for demonstrasjoner og at Cancun skal bli arena for kamper mellom politi og aktivister, bekrefter symbolsk den distansen det er mellom de som har makt og folket som vil ha en stemme når det gjelder klimaet.
President Calderon vil nok komme ut av møtet med hodet høyt hevet uten vold og med en eller annen avtale i boks. Men politikerne kan ikke distansiere seg fra folk flest. De bør ikke gjøre det. De bør møte dem og ikke distansiere seg. Politikerne vil aldri se eller høre disse "alternative" sjelene.  En boliviansk bonde og representant for urbefolkningen i Bolivia sa til oss i dag: ”De som sitter og snakker sammen i disse møtene bryr seg ikke om oss, urbefolkningen. De kan ikke sitte og si at vi må  tilpasse oss klimaet. Vi vil ikke tilpasse oss. De dreper oss langsomt. Vi lever for Moder Jord som gir oss mat, vi må slutte å forgifte henne. Moder Jord kommer til å straffe de som gjør henne noe vondt, ikke loven for loven kan kjøpes! ”(intervju kommer senere i bloggen).  Dette var dagens stemningsrapport her ifra. Fortsetter i de nærmeste dagene med å oppsøke alternative konferanser/møter for å snakke med grarota.


På torsdag begynner miljø kino festivalen som skal inneholde dokumentarer om miljø,  og problematikken rundt temaet. Spennende prosjekt så får vi se om det er noe stor interesse her i Cancun for dette temaet. Det jeg har sett så langt har vært veldig skuffende ( kun et par dager så jeg har fortsatt mye håp!)  Nå skal jeg se gjennom de offisielle nyhetene. Hvis det blir noe gjennombrudd i forhandlingene skjer det nok ikke før i neste uke. 

Dagens bilder



føderalt politi på vei til Moon Palace
politisjekk av passasjerer på busser inn til cancun

Militær tilstedeværelse

Et av konferansesentrene

Inngang til klimaforum- 40 min fra Cancun

Bolivia er representert i Cancun ved Gabino Apata Mamani fra Rådet for Urbefolkningslandsbyer i Bolivia.
Her sammen med sin kone. 

mandag 29. november 2010

Endelig i Cancun



Da er jeg endelig på plass i Cancun. Flyturen gikk raskt og det var kun ferieglade meksikanere å se på flyet til Cancun. Strategien ved å legge møtet til Cancun er jo nettopp også for å unngå at så mange kommer til møtet. Da henvises det spesielt til aktivister aka unge anarkister som ofte blir mistenkt for å lage bråk. Jeg bor nå hos en liten familie i et mer fattigslig område av byen. Det selges marihuana på hjørnet og politiet sirkulerer en gang i timen. Marihuana-selgerne jobber skift. Dette er en av de harde realitetene til Cancun. Narkosalg og kontroll av hele byen av narkokartellet Las Zetas. Min venninne forteller meg at alle butikker/forretninger må betale kvote for å få beskyttelse av Las Zetas.

I turismen ligger det mye penger. Overalt i Cancun bygges det store leilighetskompleks. Et kompleks på fem bygninger med 30 etasjer ble bygd over "manglares" - mangrove trær/røtter : Mangrove økosystem består av trær (mangrove) veldig tolerante for salt som opptar fjæra nær utløpet av hvor ferskvannet strømmer ut fra kysten. Disse mangrove trærne hjelper naturen/jordgrunnen til å stå imot sterk vind og gir en naturlig beskyttelse mot tsunamier og orkaner. Den er også et tilholdssted for mange dyrearter. I Cancun har de ødelagt mange slike økosystem og det er derfor Cancun er mer sårbart for orkaner enn før. Orkansesongene kommer med full styrke hvert år og fortsettes det å bygge hoteller, leilighetskompleks og enorme kjøpesentre vil dette økosystemet forsvinne og folk vil lide. Men hvem bryr seg om det når det er store investeringer på spill.
Mangrovetrær i Cancun


Ellers på vei fra flyplassen til huset der jeg bor- en 20 min. kjøretur så vi fem politisperringer. I morgen skal jeg ut og sjekke området rundt Moon Palace Hotel og andre alternative hendelser rundt om i Cancun, for det skal visst skje mye alternativt, men strategisk nok så har den lokale regjeringen lagt alle hendelser litt utenfor sentrum og det mistenkes at det er fordi de vil la turistene være i fred i frykt for demonstrasjoner i hotellsonen. I morgen vet jeg altså mer om hva som kommer til å skje fremover. Fint å være framme i "ormebolet"!
(Cancun på Mayaspråket)

søndag 28. november 2010

Snart avreise Cancun



 Greenpeace lanserte en luftballong i dag over Yucatan-området med teksten "Redd klimaet". I morgen starter klimatoppmøtet i Cancun. 

Da pakkes det endelig for Cancun. Jeg reiser med fly i morgen tidlig og ankommer om ettermiddagen.  Jeg skal bo lokalt og håper med dette å få se både lokale ”miljøproblemer” og snakke med folk på grasroten. Uansett så skal jeg observere og være der det skjer.  Jeg er usikker på hvor mye en kan nærme seg delegasjonene og Moon Palace Hotel, men håper at det blir muligheter for både dialog og alternative konferanser/møter gjennom hele Cancun-området. I de nærmeste dagene får jeg lagt en personlig plan for denne uken. Det jeg må sjekke er politisperringer og områder som ikke er helt trygge pga. narkokartellet Las Zetas. Dette er første gang jeg er i Cancun men tredje gang jeg er i Yucatan-området. Jeg håper å få reist litt og snakket med de som bor i området. Demonstrasjoner vil det nok også bli så får en se hvilken strategi/lokk myndighetene legger på  slike situasjoner.  Demonstrasjoner kan aldri stoppes helt og vil være en naturlig del av dette toppmøtet også. Det en får håpe på er at det ikke blir så voldelig som i fjor i København.
I de siste dagers nyheter her i Mexico er det litt optimisme å spore til tross for at ingen tror den store avtalen kommer til å bli undertegnet her.  Håpet er at bilaterale avtaler som gir de rikes land et større ansvar for å hjelpe utviklingsland med å redusere sine utslipp, klimaprosjekter, avskogingsspørsmål etc. fremmes. FNs rådgivere innenfor miljø sier at det haster med å få skapt et fond for akkurat dette temaet.  De rike landene må hjelpe de landene som ikke har samfunnsstrukturer som skal til for å legge miljøspørsmål og forebygging til rette. Et grønt fond må bli skapt og hvor pengene skal komme fra, ja det må en diskutere i Cancun.
Ellers i nyhetene snakkes det om at Mexico er blitt varmere, verden er blitt varmere. Mange nordmenn vil nok riste på hodet av dette og si at dette har i hvert fall ikke skjedd i kalde Norge. Hjemme i Norge er i hvert fall Stoltenberg klar for å reise men sier han legger lista lavt før dette møtet. Dessuten blir han en av de få regjeringssjefene som er tilstede og mesteparten av forhandlingene vil bli gjort av miljøvernministre og andre forhandlingseksperter.  Håpet er at møtet skal gi enighet i spørsmål om teknologioverføring og tiltak mot avskoging i utviklingsland, og at det heller legges fram en plan om å få vedtatt en internasjonal klimaavtale neste år i Sør Afrika. Det blir spennende å se hva USA og Kina kommer til å gjøre eller foreslå. Det som ikke bør skje er at dette møtet blir en slags maktkamp mellom disse to landene.
200 land deltar i Cancun. Mange tusen aktivister vil være tilstede. Så får vi se om idyllen på Maya rivieraen blir brutt i disse to ukene eller om de vakre omgivelsene kan inspirere til dialog og ikke minst enighet.   

lørdag 27. november 2010

Kjøp mindre-lev mer




Vi må redusere forbruket for å snu klimaforandringen. Ordene kommer fra en kjent meksikansk forsker José Sarukhán Kérmez. Når han går inn i et auditorium på det Autonome Universitetet i Mexico by ( UNAM) spør han sine studenter følgende: Hvor mange jordplaneter trengs det for at alle i verden kan ha et liv som gir det akkurat det de trenger av mat, hus, vann og andre commodities (uten å forbruke for mye). Svaret : Det trengs 3 jordplaneter for at alle skal ha de grunnleggende behov dekket. Det betyr at alle skal ha minst 3 måltider om dagen. Vi er i dag 6 milliarder 800 millioner mennesker. I 2050 forventes det at vi er 9 milliarder mennesker på jorden. Hvis alle skal ha et verdig liv uten noe luksus må det fire til seks jordplaneter til. Dr. Kermez nevner disse tallene ofte i sine forelesninger. Han gjør dette for å vekke samvittigheten til sine studenter og til andre som hører på hans ord. Han har gjort det i mange år og vil fortsette sier han for det viktigste er at vi tar et oppgjør med hvordan vi selv velger å leve livet vårt. De fleste tenker ikke på avskoging, misbruk av naturressurser , tapet av biodiversitet, degradering av økosystemer og klimaforandring når de er ute og shopper.
Han sier at alt som skjer , det skjer fordi vi krever mer enn det jorda kan gi oss. Han er skeptisk til klimaskeptikerne og sier at de mest sannsynlig forsvarer andre interesser (økonomiske etc.) og at de er dårlig informert. De vil ikke innse at jorda og klimaet er i forandring og at vi må gjøre noe nå for å bedre den krisen jorden befinner seg i.

Det viktigste han gjør og hva han mener andre kan gjøre er å være informert og å spre budskapet. Han kritiserer USA fordi til tross for at de har mange flere forskere på temaet og er mer avansert i teknologi o.l enn Mexico så informerer de ikke på samme måte som de meksikanske forskerne. Her sier han at Mexico ligger lenger framme med å spre budskapet enn USA. Folket i Mexico vil gjerne vite, vil gjerne gjøre noe men da må også politikerne med og informere i alle samfunnslag og legge det til rette for at folk kan være mer miljøbevisste.
Hvis samfunnet ikke får vite hvor alvorlig dette er og hvor fort det kan bli verre så ser jeg ikke hvordan vi kan løse dette. Det må startes store informasjonskampanjer og lobbyvirksomhet med regjeringen og med industrien. Vi bør være bevisste når vi kjøper og tenke på hva vi egentlig trenger. Dr. Kerméz sa en gang på en konferanse at vi trenger kun tre par sko. Vi må virkelig spørre oss om vi trenger fire par joggesko eller fem par støvler etc. Sko-eksempelet er et symbolsk tema. Hva vi bør spørre oss selv hver gang vi er ute og handler er : Trenger vi virkelig å ha så mange ting ? (oversatt deler av intervju/El Universal, Mexico)

Det er ikke lett å forandre handlevaner når mange bruker shopping som en slags ”hobby” og som terapi. Hvor mange shopper kun det en trenger der og da? Ikke mange vil jeg tørre å påstå. Når julen nærmer seg er forbruket høyt og folk bryr seg lite om hvor mange ting de kjøper i denne sesongen. ” Vi skal jo kose oss” ikke sant? Det er ikke noe feil i å kose seg nå før jul eller i juletiden ( eller resten av året).  En bør bare være bevisst på hvor mye en egentlig trenger og kanskje gi symbolske gaver til folk som virkelig trenger det i stedet for en ipod til. Jeg tror neppe at tre par sko er målet for nordmenn eller folk i resten av verden som har mulighet til å kjøpe det de vil. Det er kun et symbolsk eksempel for å si stopp og tenk! Har du sko( klær,leker,ting) til overs som du ikke bruker, gi de til Frelsesarmeen, Fattighuset og andre organisasjoner som gjør en innsats for de mindre heldige i Oslo-kulden. ( Norge-kulden).

Black Friday i USA er et annet eksempel på handelsstanden metode for å selge mer. Det er den offisielle dagen for juleshopping i USA ( en mnd før!!) og butikkene åpner tidligere og tilbudene florerer for at du skal kjøpe mer av det du ikke trenger. Ironisk nok faller denne dagen etter Thanksgiving dag som er en dag som feires for å takke den innhøstingen Moder Jord har gitt oss ( eller i moderne tid, takke for familie,venner, god helse etc.) Moder Jord vil ikke gi oss mye mer hvis ikke vi forandrer handlevaner. I dag er det dessuten : BUY NOTHING DAY- KJØP INGENTING DAGEN. Klarer du å gjennomføre en slik dag? Dette var dagens hjertesukk fra Dr. Kerméz og undertegnede som ser flere og flere falle inn i ”forbrukerformye” boblen.

onsdag 24. november 2010

Cancun stenges


Politistyrker stopper biler på vei inn til Cancun
De første føderale politistyrkene er allerede ankommet Cancun og det sies at flyplassen kommer til å bli den mest sikre  i verden i neste uke. Lokale, statlige og føderale politistyrker vil samarbeide om å opprettholde sikkerheten for 190 lands representanter i Cancun klimatoppmøtet. 96 nye sikkerhetskameraer er satt opp og et spionfly vil sirkulere området. FN vil også ha soldater tilstede men det er uklart om de vil bistå lokale og nasjonale politistyrker eller kun holde seg i nærheten av kongressen. I mediene både bekreftes og avkreftes nærværet til FN-soldatene. Fra den 25 november vil også den meksikanske marinen ligge utenfor Cancuns kystområde. Selve hovedkonferansen skal foregå på hotellet Moon Palace  og  hotellet kommer til å bli en bunker uten sidestykke i Cancun. Mange rykter florerer om at narkokartellet Las Zetas har planer om både kidnapping og bombeangrep men folk flest tror ikke narkokartellet som opererer i området vil gjøre noe så drastisk. Det er jo først og fremst makten over de lokale områdene og smuglerutene opp til USA de vil kontrollere, ikke internasjonale miljøeksperter og politikere. Men en bør jo være føre var og politiet tar ingen sjanser med dette narkokartellet som regnes som Mexicos farligste.
For meg blir det også interessant å se hvilke planer demonstrantene har angående demonstrasjonsruter.  Hvis alle veier inn til Moon Palace er stengt så vil jo heller ikke politikerne se demonstrasjonene og da er jo det sterke virkemiddelet som en demonstrasjon er, borte. Hvis politikerne bare skal sitte inne og se ut på sola mens de prøver å komme i dialog eller konklusjon med hverandre, uten å lytte til folket i gaten så  er den fundamentale meningen med å demonstrere borte. Sikkerheten, sikkerheten! skriker alle om og jeg forstår at det ikke kan være lett å være politiker når  de ”voldelige” demonstrasjonene skjer, men man bør huske at de fleste i en demonstrasjon er pasifistiske og de vil også komme i  dialog med de som sitter med makten. En bør ikke skjære alle under en kam, men åpne for dialogmøter med folk på grasrota. Politikerne på toppmøtet bør få med seg Via Campesinas alternative kongress. Da tror jeg de kan lære mye.  Optimismen er som en  berg og dalbane før dette møtet og sikkerheten er stor. Det skal bli interessant å se om Mexico har forberedt seg til massearrestasjoner eller ikke. Det meksikanske politiet har et verre rykte enn det danske politiet og  jeg kommer også til å kommentere politimetoder for å håndtere demonstrasjoner, aktivister og journalister i tillegg til klimatoppmøtet og folket på grasrota. Følg med! 5 dager igjen! 

Moon Palace- snart en bunker

mandag 22. november 2010

Klimakunst fra Mexico by i dag

De ødeleggende orkanene som rammet den meksikanske delstatene Nuevo Leon og Veracruz tidligere i år viste dessverre hvor sårbar Mexico er for klimaendringer. Den triste virkeligheten er at disse orkanene er hyppigere og mer intense og det skjer i mange land. I dag har 3500 elever og andre frivillige kommet sammen i Mexico Citys delegasjon Venustiano Carranza for å danne en "menneskelig orkan". Dette for å sende en "vakker"melding til politikere en uke før Cancun-møtet med håp om at de skal ta denne klimaforandringen på alvor. Deltakerne ville sende en melding til globale ledere om at det må handles nå! Mexico og resten av verden har ingen tid å miste.

søndag 21. november 2010

Mens vi venter på Cancun




Det er bare en uke igjen til Cancun-toppmøtet og jeg kan allerede merke at politikere føler de må si de er optimistiske foran dette møtet. Dette møtet må bli bedre enn København, det kan i alle fall ikke bli verre. I Mexico er presidenten optimistisk og satser stort på at et av hans forslag ” det grønne fondet” skal få tilslag og bli inkludert i en eventuell avtale. Så kan President Calderon kanskje bli kjent for noe annet enn han som tapte narkokrigen. Kanskje det nye tilnavnet blir ”den grønne presidenten” , noen vil si det passer på han for å si at han er uerfaren men han vil nok like bedre tilnavnet grønn for det han gjør for verdens miljø. President Calderon sier at han er optimistisk foran Cancun men at han ikke har troen på en avtale som blir ”den store klima-avtalen” som alle vil følge i de nærmeste årene. ”Kanskje vi ikke scorer touchdown men vi vil kanskje avansere på banen mot målet og avansere i forhandlingene mot en ny avtale som skal erstatte Kyoto i 2012”. Calderon kom med disse uttalelsene på G20 møtet som fant sted i Seoul denne uken. Der ble landene (inkludert Kina) enig i om at det ikke kan spares på anstrengelsene for å få til en god klimaforhandling.


Kina har rutinemessig uttrykt motstand mot å ta ledelsen i å redusere klimagasser og sier at de ikke kan klandres for den situasjonen verden er i. USA og Kina beskyldte hverandre for å blokkere fremdriften av en avtale før Cancun toppmøtet. USA vil at Kina skal forplikte seg til å redusere sine utslipp og at utviklingslandene til å godta en gransking av deres klimakrav.
Disse to landene holder hele verden i en pausetilstand. Vi sitter på venterommet mens de kan gjøre hva de synes er det beste for deres land, ikke for verden, ikke for menneskeheten. De er store aktører i disse klimaforhandlingene.


President Obama eller kinesiske fremtredende politikere har ikke bekreftet sin ankomst til Cancun. Kanskje er det på grunn av sikkerhetsmessige årsaker eller er det mangel på vilje til å inngå kompromisser som stopper disse to gigantene? Troen på at de skal komme til enighet ligger fjernt i horisonten en uke før forhandlingene starter. Så er det opp til resten av aktørene å foreslå små tiltak som kanskje kan bli bindende eller ikke. Mexicos forslag om det grønne fondet som også Norge var med på å foreslå i fjor er nytenkende men kan det være bærekraftig? Det grønne fondet som  ble foreslått i forkant av København-møtet i fjor er som følger: Modellen innebærer at det etableres et grønt fond for finansiering av klimatiltak i utviklingsland. Midlene skal skaffes fra statlige bidrag og fra auksjonering av utslippskvoter, og antas å ligge på mellom 170-230 milliarder kroner årlig i 2020. Både Mexico og Norge har tidligere fremmet forslag i forhandlingene som kan gi betydelig økning i klimafinansieringen. Den nye modellen kombinerer disse forslagene.


I nyhetene i Mexico skrives det fortsatt om det grønne fondet og optimismen for at det vil bli inkludert i en Cancun-avtale. Meksikanske politikere har troen på at det skal bli en realitet i Cancun, i hvert fall fram til en ny stor avtale blir lagt på bordet. Mexicos ordfører Marcelo Ebrard er optmistisk etter ordførermøtet denne uken hvor det i dag ble signert en avtale om at byer må tas med når viktige beslutninger angående klimaet skal skje. Over halvparten av jordas befolkning lever i byer og forholdene må bedres. Avtalen som ble signert har følgende punkter : a) Forbedre livskvaliteten for fattige i urbane områder b) byene forplikter seg til å redusere klimagassutslipp og de skal fremme tiltak, kampanjer og politikk for å redusere disse utslippene i hensyn til kapasitet og ressurser for å gjennomføre det c) Oppnå bærekraftig transport, kontrollert avfallshåndtering og energi-effektivisering d) Implementere lavkarbon-alternativer for å gjøre tilværelsen grønnere og mer økologisk for de fleste f) Utvikle lokale tilpasningsstrategier for å møte de lokale konsekvensene av klimaendringer g) Oppfordre og stimulere til utvikling av direkte mekanismer som kan finansiere tilpasning og utslippsreduserende tiltak h ) inkludere samfunnet i kampen mot klimaendringer i) søke partnerskap med multilaterale institusjoner og nasjonale regjeringer til lokale klimatiltak j ) Fremme allianser og samarbeid mellom byer, spre budskapet og oppfordre andre ledere til å delta i disse forhandlingene. 138 ordførere underskrev denne avtalen og den skal leveres til FN under Cancun-toppmøtet.


Ellers i Mexico så driver organisasjoner og aktivister med å arrangere konserter i Mexico by for å samle inn penger til reisen til Cancun. Det er en annen god strategi fra statens side : Å legge møtet til Cancun, vel vitende om hvor vanskelig det er for folk flest å komme seg dit. Det er dyrt å fly og å kjøre bil tar 27-30 timer. Cancun har også få innganger fra fastlandet og jeg regner med at kysten er godt bevoktet av den meksikanske kystvakten. En tror heller ikke at demonstrasjonene kommer til å bli så voldelige som i København. Her håper en å få ut budskapet sitt på en pasifistisk måte, så får vi se om det holder.
I Cancun kommer kanskje ikke optimismen til å råde men det er et viktig steg. Målet er en avtale som inkluderer alle land og da kan ikke USA og Kina sitte på gjerdet mens resten av verden jobber for forandring. De store aktørene må komme inn i ”spillet” for hvis vi fortsetter slik kan vi i verste fall tape spillet lenge før vi har begynt å anstrenge oss.

lørdag 20. november 2010

torsdag 18. november 2010

Verdens ordførere i Mexico by

I denne uken er det en kongress for verdens ordførere og lokale myndigheter her i Mexico City. Fra Norge deltar KS (Kommunesektorens  interesse og arbeidsgiverorganisasjon) og deres styre. Ordføreren i Mexico City, Marcelo Ebrard vil lede denne kongressen som tar for seg mange viktige lokale og regionale problemer deriblant klima.

Jeg fikk æren av å guide KS rundt i to dager i Mexico og de gledet seg til å delta på kongressen. Men dessverre så deltar de ikke på søndagens kongress om klimaet. Lokale og regionale myndigheter spiller også en stor rolle i hvordan vi skal forholde oss til klimaforandringen i Norge. Det er ikke bare statens rolle men enhver kommune og ethvert fylkes ansvar til å få sine innbyggere med i forebyggende arbeid og holdninger. Den kongressen som KS er med på vil konsentrere seg om temaene: Effektiv styring, økonomisk utvikling, innovasjon og bygging/utvikling av mer effektive byer innen 2030. 3000 lokale embetsmenn og kvinner fra 90 land vil delta i denne 5 dagers kongressen som etterfølges av en egen dag for klima på søndag. Rådet om klimaforandring for verdens ordførere (WMCCC- The World Mayors Council on Climate Change) http://www.wmsc2010.org/ Denne dagen vil forhåpentligvis konkludere med signering av en ” Mexico City- avtale” som vil forplikte byer til å redusere drivhus-gasser og gjennomføre det på en åpen måte så befolkningen er klar over at det skjer.

Mexico by har forandret seg mye de siste tjue årene. Biltrafikken har økt og kollektivtrafikken har blitt et problem fordi det ikke er plass til alle menneskene som skal av og på kollektiv transport i Mexico by. Problemet er opphopning av mennesker i busser, på metroen etc. og som igjen fører til stress. Stress og forurensning fører til sykdommer som igjen fører til dårligere helse. En uheldig syklus for en som bor i denne byen. Ordfører Marcelo Ebrard har bevilget penger til utviklingen av en metrobuss som et alternativt til metro( undergrunnsbane) og små busser som sirkulerer i byen. Metrobuss er en buss som går i en retning gjennom hele byen. Den har forskjellige ruter men den går kun i en kjørebane spesiallaget for denne bussen. Dette har hjulpet litt på trykket men er ikke nok. Sykling er en uting i byen men i gaten Reforma hvor de store kontorbyggene er i Mexico by har de satt opp sykler som du kan låne ut for et par-tre timer. Det ser ut som de fleste bruker den kun til sykling mellom kontorer for sykler du litt utenfor Reforma finner du ikke holdeplasser for syklene. Dessuten er respekten for sykling ennå ikke integrert blant bilførere ( er den det i Norge mon tro? )  547 000 tonn med karbondioksid gasser spres over Mexico by hvert år i følge den første informasjonen fra RETC (Register of emissions and transfer of pollutants) i Mexico. Hoy No Circula- systemet  handler om at ikke alle biler kan sirkulere samtidig dvs. hver bil har en dag hvor de ikke har lov å sirkulere på bakgrunn av bilnummeret. Dette systemet startet opp for tjue år siden og har ikke vært effektivt nok for å redusere forurensningen i byen. Mange mener systemet er foreldet og at det bør fornyes for at det skal få en direkte reduserende effekt på forurensningen. Mexico City ligger på tredje plass over de mest forurensede byene i Nord-Amerika etter Pittsburgh i USA og Windsor i Canada. Dette er de mest forurensede stedene i verden:http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1661031_1661028_1661025,00.html


metrobuss i Mexico City

onsdag 17. november 2010

Å reflektere


Etter noen dager i Mexico City har jeg endelig kommet tilbake til Cuernavaca. Som jeg har nevnt tidligere så er Mexico City en by hvor du kjenner forurensningen på kroppen. Jeg føler nå at jeg er forkjølet , nesten som en bihulebetennelse men jeg vet det er fordi jeg har tilbrakt noen dager i storbyen. Denne videoen er for å reflektere litt : I morgen kommer jeg sterkere tilbake med mer blogging siden denne "bihulebetennelsen" har vært tilstede i dag. Ha en fin dag og tenk over hva du selv gjør for klimaet!

"We abuse land because we regard it as a commodity belonging to us. When we see land as a community to which we belong, we may begin to use it with love and respect". ~Aldo Leopold

søndag 14. november 2010

En felles faktor - USA




Når ble det akseptabelt å kalle klimaproblemene for en klimakrig? I et innlegg i dagsavisen den 11. november, sammenlignes klimakrigen med narkotikakrigen http://www.nyemeninger.no/alle_meninger/cat1002/subcat1024/thread103841/#post_103841
Dette er ikke heldig for  verken den ene eller andre parten i disse ”krigene”.  Jeg forstår at en vil vise til en forbindelse mellom Mexico, narkotika og klimamøtet siden dette viktige møtet skal avholdes i Mexico, men det blir feil å antyde at verdenssamfunnet er i ferd med å tape narkotikakrigen. Det er ikke ”verdenssamfunnet” som lider tap i menneskeliv, sosiale strukturer, økning i fattigdom, frykt og et stadig ønske om å forlate sitt land for å reise der hvor pengene er: USA – det er Mexico. USA er en felles faktor  for disse ”krigene”. Kanskje er det en klisjé å skylde ”alt” på USA men det er på tide å få øynene opp for denne nasjonens mangel på ansvar i verden og da spesielt når det gjelder både narkokrig og klimakrig. Hva gjør amerikanerne for å få bukt med narkokrigen i Mexico? Jo, de sender mer våpen, ny teknologi og stridsvogner til det meksikanske militæret slik at de kan ”krige” mot narkokartellene. Har den strategien hjulpet? Vil USA egentlig bare feie for egen dør, glemme at det er de som er de største forbrukerne av narkotika og at selve hovedgrunnen til maktkampen mellom narkokartellene i Mexico er smuglerrutene opp til USAs grenser?
Det blir feil å skrive om rusmisbrukere i Mexico og deres ønske om å overvinne narkoavhengigheten når de fleste i Mexico vet at å være rusmisbruker her er ikke det samme som i USA, hvor pengene ligger. Hvor er ansvaret til USA når det gjelder narkotikapolitikk i sitt eget land? Det samme gjelder miljøet. Hvem er de som forbruker mest CO2-kvoter og har mest utslipp av karbondioksidgasser? Jo, USA. Så hva gjør de med det? Lover verden at de skal få ned forbruket - og signerer avtaler? Nei, la verden seile sin egen sjø , la Mexico seile sin egen sjø også. Hvorfor skal USA ta ansvaret? Det jeg lurer på er hvorfor vi lar USA slippe så lett med sine krav og fornektelser om det som skjer i verden.  Den såkalte ”klimakrigen” kan ikke vinnes uten denne viktige allierte som sitter på sin høye hest og forventer alle andre til å ta ansvaret først.
Hjelper virkelig strategien om flere soldater, mer teknologi og mer våpen i Mexico når drapsraten har økt med 100 % hvert år siden President Calderon tok makten? Skal dette bli et tema i Cancun?  Klimatoppmøtet kan ikke unngå å tenke på disse temaene fordi møtet holdes i Mexico. Men er det relevant å sammenligne narko med klima? Er ikke det to helt forskjellige saker? Vi har ikke råd til å tape noen av disse ”krigene” . Mexico har ikke råd til å miste flere menneskeliv, og ødelegge samfunnsstrukturer på grunn av frykt. Verden prøver tilsynelatende  å stå sammen om klimaproblemene.  Hvem står sammen med Mexico i deres kamp? 

 

lørdag 13. november 2010

Klima-kunst: Kan det hjelpe politikerne og folk flest til å våkne?

Miljøorganisasjonen 350.org vil realisere sitt klima-kunst prosjekt fra den 20-28 november. Prosjektet går ut på å samle mennesker som skal danne en figur og tallet 350 for så å bli tatt bilde av en satelitt. Knsten skal kunne sees fra verdensrommet. Dette vil foregå i byene Mexico, Cape Town, Mumbai, Reykjavik, Kairo, Santo Domingo, Vancouver, Los Angeles, New York, Austin og Sao Paulo m.fl.



Organisasjonen håper med dette at de får vist frem den solide folkelige støtten for at det nå må brukes nye midler for å få til klimaaksjoner som virker. Kunst kan være en inspirasjon for menneskeheten til å møte den største utfordringen vi har: Å beskytte vår planet før det er for sent. I Mexico skal denne folkesamlingen skje den 22 november. Visningen av bildene vil skje under Cancun klimatoppmøtet.

torsdag 11. november 2010

Alternativt forum og viktige meninger


Jeg sjekker nesten daglig nyheter fra det offisielle mediebildet her i Mexico når det gjelder Cancún og klimatoppmøtet som bare er tre uker unna. De fleste store aviser gir spalteplass til politikere og deres meninger når det gjelder å løse klimaproblemene. Det er derfor jeg synes det er viktig å se bortenfor de offisielle mediene og se hva som rører seg i det uavhengige nyhetsbildet.  Jeg vil med denne bloggen gi de mer ukjente navnene, organisasjonene og gruppene en stemme samtidig med at jeg følger det offisielle mediebildet.  Jeg skal følge mobiliseringer og alternative møter og det er derfor jeg med stor interesse har funnet ut at Den internasjonale bondebevegelsen ( Via Campesina) skal holde et alternativt forum fra den 5-8 desember i Cancún. De ankommer sammen med sosiale bevegelser, bondeorganisasjoner, urbefolkningsgrupper o.l den 4 desember etter å ha reist gjennom nesten alle delstatene i Mexico for å samle grasrota.  

Grasrota eller folk ”abajo”, under systemet og gjerne til venstre politisk sett, er viktig å ha med seg når det skal utformes en avtale i Cancún. Optimisimen er ikke stor offisielt sett men disse organisasjonene har kampmot til det siste og arrangerer en stor mobilisering den 7 desember i Cancuns gater. Jeg skal selvfølgelig prøve å være tilstede her for å snakke med folk på grasrota. For en av deres viktige kampsaker er at Cochabamba- avtalen blir inkludert i en evt. Cancun-avtale.  Via Campesina og UNORCA ( The Union of Regional Peasant organizations/Mexico) sier at de vil protestere mot de rike landenes (lille) anstrengelse for å få til en ny klimaavtale.  Cochabamba-forslagene må vurderes. De fattige landene må bli tatt med i betraktningen når de diskuteres i møtesalene i Cancún.  

De uttaler videre at den eneste måten å møte klimakrisen på er om de rike landene reduserer sine drivhusgasser med 50 % innen ti år.  En ny jordbruksreform må til og den må bygge på den gamle visjonen og tradisjonen mellom mann og natur.  En redusering av fossile brennstoffer (olje,gass,kull) må til for å få verden på rett kjøl igjen. Samtidig avviser de REDD-prosjektet (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation). De mener dette prosjektet vil bare føre til mer privatisering av skoger og områder rundt. Dette vil ha en sterk innvirkning på lokalmiljøene og det fører ikke akkurat til at industrilandene inngår et kompromiss om å redusere sine utslipp, som vil være til det beste for verden. Mest sannsynlig vil lokalmiljøene få regningen og ikke industrilandene om denne privatiseringen av skogsområder skjer.

Dette var altså en liten sak fra det uavhengige nyhetsbildet her i Mexico. I det offisielle mediebildet snakkes det om sykdommer i forbindelse med forurensning og påvirkningen av dette på folks helse. Jeg kommer også til å ta opp dette temaet ved en senere anledning. Jeg tror selv at jeg ved å være mye i Mexico City så påvirker det helsen min. Hver gang jeg kommer hjem til Cuernavaca etter å ha vært i Mexico City så har jeg hodepine, øynene renner og nesen er tett. Kan ikke være helt sunt å tilbringe for mye tid i storbyen. De som bor i Mexico City sier spøkefullt at de er mutanter. Hvem kan ellers bo i denne byen? 

mandag 8. november 2010

Update on climate news from Mexican Media




Here I will give some updates about climate news in Mexican media. Despite news about violence and the latest killing of a famous drug cartel-leader there is still a room for news that concerns us all: The climate news. We are only three weeks away from the BIG meeting in Cancun.

How to finance the climate change


The Norwegian prime minister, Jens Stoltenberg along with Ethiopia’s prime minister Meles Zenawi and a ”high level panel” have elaborated a document with suggestions on how we can finance a future agreement about the climate change. According to the panel: The challenge of getting finances will be ”difficult but feasible.” From 2020 it is necessary to generate the sum of hundred thousand millions of dollars to reduce the climate change effects in the developing countries. This sum was agreed on last year in Copenhagen. In order to achieve this money there is a necessity of increasing the price of CO2 in the carbon market to 20-25 dollars. With these prices, together with taxes and the emissions permits they will be able to collect 30 millions of dollars annually in the developed countries.
One could collect another 20 billion by implementing similar fiscal mechanisms in the international aviation and maritime transport as well as redirecting fuel subsidies in developed countries or a tax on financial transactions that "would be divergent positions very difficult to implement universally, "says the document.
On the other hand, it also proposes a strengthening of carbon markets to raise funds in order to finance investment and technology transfer to developing countries.
According to expert estimation a price per tone of CO2 of $ 25 could generate a gross private capital flow of between 100 billion and 200 billion dollars.
Stoltenberg said in the report that all the proposals are feasible and they provide the opportunity to overcome an obstacle that hampers the negotiation of a binding agreement to reduce greenhouse gas emissions.
The primer minister of Ethiopia Zenawi said poor economies are not asking for "charity" when the rich require that they bear part of the climatic consequences of emissions, which for decades have polluted the planet's atmosphere. "The cost of developing our continent has been rapidly increasing because of climate change and will reach the point of no return if the current trend is maintained," said Ethiopian Prime Minister.
For the secretary general of the UN, the report shows that there are "options that are financially feasible and politically feasible" to ensure sustainable funding for climate change.

Main points in the document of financing the climate change:
1. Higher price on CO2
2. State efforts
3. International investments

And one of the most important aspects of dialoguing these climate deals is being open and transparent.

(source: El Universal and Aftenposten)



MEXICO rejects the possibility of reaching a global agreement

Mexico has rejected the possibility of reaching a new binding global agreement on emissions of greenhouse gases and pronounced that the discussion at the next Conference of the Parties of the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP16) will focus on the need for new financing schemes.

The Secretary of Foreign Affairs in Mexico and the next president of COP16, Patricia Espinosa, said at a press conference on the 18th of October that "the conditions are not viable" to reach a new agreement to reduce emissions of greenhouse gases. Even though it is important to replace the Kyoto Protocol that expires in 2012, it is not the most urgent focus in Cancun she says. We need to discuss the financial issues about the climate change. It will be a ”package discussion” about reforestation, climate change adaption, technology transfer and funding. "While there are areas of the negotiations that have made less progress than others, I can say that all countries without exception, are convinced of the need to act," he said. The emphasis is on achieving immediate action to develop a global agenda to fight the climate change, in which developed countries should provide financial resources and facilitate access to technology for developing countries," said the secretary.

On the other hand, the Secretary of Environment of Mexico, Rafael Elvira Quesada, explained that almost one month after the appointment of Cancun, the Mexican authorities seeked to achieve "a global agreement for the conservation of forests and jungles with their respective funding developed countries to developing countries. "

In addition, Mexico seeks to create a fund for adaptation to climate change, and a second fund, managed by a global institution, incorporating the "climate change funds dispersed into one and with a much larger operation," he said. Mexican authorities also work in a partnership with India and China on technology transfer between developed.

The Minister of Tourism, Gloria Guevara, said the city of Cancun is ready to receive the COP16. Guevara explained that he expects the 25,000 hotel rooms for that destination presenting an occupancy rate of 90% during the encounter, and that the event will leave the city revenues of about $ 70 million. The Mexican president will seek to fund between 6,000 and 9,000 tons of carbon offsets to "neutralize" the contamination that produces the actual meeting of the COP16 (source: ABC Noticias)

torsdag 4. november 2010

Why Aren’t We More Active?

One thought hit me as I was sitting at a cafe in Cuernavaca center. Why do we depend so much on the politicians and think that they can change the climate and answer all the questions surrounding the climate challenge. Why aren’t we more active?

Yes, I know the politicians are the ones with the signature power. But we have a lot of power too if we unite forces. Unfortunately, in society there is a serious and quite contagious disease going around. It’s the disease of helplessness,, the attitude of ” well I am only one person, what can I do?” and the complacent search for materialistic happiness. This disease has infected us and is potentially killing our future. Why do we ignore the fact that the earth needs our actions now!

It’s a well-known fact that the happy index is decreasing as we accumulate more things. The sentence between girlfriends, ”I am so depressed today, let’s go shopping” is common all over the world. For some shopping do give them an instant happiness-fix. But soon after they are just as miserable as ever.

Things do not make us happy. People, a sense of purpose in life and nature do. But we are too exhausted making more money so we can buy more stuff, to even spend time with someone or enjoy the nature surrounding us.

Instead, at the end of the day we sit down in our sofas and watch TV and zone out. But the television does not give you the distance you really want because there you get caught up in fake realities and the demands of a perfect life. The commercials tell us that we are not good enough,not thin enough, not successful enough and that we need to go shopping, spend money, spend our time in a mall. And we think that this is happiness. It is a fake reality. What it really does is polluting our environment, our health and mental health.

The attitude change must come now, starting with yourself then encouraging your neighbor, friends and family to do the same. Is it really that difficult to throw the bottles of wine in a recycling container or divide trash between ecological and normal trash? These simple actions can make a difference but we still have to see the environmental challenge as a collective responsibility to make this world more sustainable and equal, even though one start with small actions in our daily life. We can’t just sit around and wait for the politicians to sign some bad deal that will only benefit the wealthy countries.
Is this thinking too idealistic? But can we really continue the old way of thinking? Or is it better to go back to the real “old way of thinking”, to the times before conquests, industrialization and the search for natural resources? Even though that is practically impossible nowadays everyone of us has the possibility to respect and take care of nature, just as they did hundreds of years ago.

The Aztecs in Mexico spoke nahuatl, which means “talk harmonious”. Their language is based on the interaction with nature. They use nature metaphors to explain what happens to us in everyday life. I currently live in Cuernavaca and the real name of this town is called Cuauhnāhuac which means “ talking with trees”. When the Spaniards came, they did not try to understand the nahuatl language or the nahuatl way of thinking. The Spaniards could not pronounce the words so they “spanishized”them. They called this town Cuernavaca which literally means cow horn, nothing to do with the importance of the trees in this region. I am taking classes in nahuatl and what I understand more and more is that we in the rich countries have lost the ability to think about nature as our livelihood. Nature gives us water, food and beauty. We don’t see that anymore. We do see green but only in dollar signs.

onsdag 3. november 2010

The Cochabamba proposals


Limiting the temperature rise of 1 C.

Reducing emissions by more than 50% by 2017

Rights of Mother Earth

Full respect for human rights and the rights of indigenous peoples and climate migrants

Establishment of an International Climate Justice Court

No creation of new carbon markets

6% of GDP of developed countries to fund climate change activities in developing countries

Survey of intellectual property barriers to facilitate technology transfer

No commodification of forests

Bringing Cochabamba to Cancun: The battle for climate justice heats up | rabble.ca

Bringing Cochabamba to Cancun: The battle for climate justice heats up | rabble.ca

The Story of Stuff

I will upload various videos and news regarding our behaviour towards the environment in everyday life. It is time to take responsability. It is not only the duty of the politicians to get a climate deal in 2010. We can do a lot throughout the day to save our environment. Start now! How much stuff do you have at home?

The Story of Stuff